Medewerker arbeidsongeschikt door ongeval - Helder bij letselschade

Overslaan en naar inhoud gaan
Blogs
Verhalen

HOE ZIT HET?

Medewerker arbeidsongeschikt door ongeval: wat nu?

Tijdens je functie in loondienst droomde je af en toe weg, hoe zou het zijn om een eigen bedrijf te hebben? Op een gegeven moment hak je de knoop door. Je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel en neemt afscheid van je loondienstfunctie.

Iemand erbij

De zaken gaan goed. Er komt een moment dat je eigenlijk te veel werk hebt voor een persoon. Wat doe je dan? Je neemt een gewaagde beslissing en neemt een personeelslid aan. Een financieel risico, maar omdat de zaken goed gaan, maak je je hier geen zorgen over.

 

Arbeidsongeschikt

Op een dag krijgt je werknemer een ongeval waarbij hij of zij letsel oploopt. De werknemer raakt hierdoor arbeidsongeschikt. De werknemer verricht geen werkzaamheden meer, maar je moet wel het loon doorbetalen.
Er is nog steeds teveel werk voor een persoon, dus misschien moet je ook nog een vervanger regelen. Je moet dan een vervanger betalen én het loon van je personeelslid. Dubbele kosten. Een financiële strop!

 

 

Loonschade

Wij kunnen jou helpen om jouw bedrijf niet financieel ten onder te laten gaan. Op basis van de wet kun je als werkgever namelijk de loonschade van jouw zieke werknemer verhalen bij de partij die het letsel heeft veroorzaakt.

 

 

Wanneer krijg ik als werkgever een vergoeding?

Er zijn wel een aantal voorwaarden. Zo moet er sprake zijn van schuld, die leidt tot aansprakelijkheid. Zoals een verkeersongeval, letsel door dieren, een medisch incident of een mishandeling. Als het letsel door een bedrijfsongeval is ontstaan, kom je helaas niet voor een vergoeding in aanmerking.

“Alle ouders zijn aansprakelijk voor hun eigen kinderen. Dus ook als er een ongeluk gebeurt.”

“Alle ouders zijn aansprakelijk voor hun eigen kinderen. Dus ook als er een ongeluk gebeurt.”

 

Waar bestaat de vergoeding uit?

Daarnaast is er een zogenaamd civiel plafond. Dit houdt in dat jij nooit meer kan claimen dan jouw werknemer zou kunnen doen. Als jouw werknemer geen loon meer zou krijgen door het ongeval, dan zou hij alleen zijn nettoloon kunnen verhalen.

 

 

100% brutoloon verhalen is niet mogelijk

Dit zorgt ervoor dat jij als werkgever het nettoloon van je werknemer kunt verhalen, maar dat je wel het brutoloon als schade lijdt. Je kunt dus niet 100% van het volledig brutoloon verhalen.
Alle kosten voor re-integratie kun je wel verhalen bij de aansprakelijke partij.

 

 

Helder bij Regres helpt

Het kost een hoop tijd die je waarschijnlijk liever in jouw bedrijf steekt. Laat het verhaal van loonschade daarom over aan Helder bij Regres. Bekijk daarom onze website Helder bij Regres en neem contact met ons op voor meer informatie!