Letselschade door bedrijfsongeval - Helder bij letselschade

Overslaan en naar inhoud gaan
Blogs
Verhalen

HOE ZIT HET?

Letselschade door bedrijfsongeval: praktijkvoorbeeld

Bij aantal beroepen kan een ongeluk in een klein hoekje zitten. Natuurlijk doen werkgever en werknemer er samen alles aan om de kans op een ongeval te minimaliseren, maar soms kan het toch misgaan. Het is dan goed om te weten wie er wanneer aansprakelijk is.

Praktijkvoorbeeld: veiligheid altijd eerst

Antonie werkt al meer dan 30 jaar als dakdekker bij dezelfde werkgever. Het is niet voor niks dat hij al zo lang bij hetzelfde bedrijf werkzaam is; zijn werkgever is bijzonder tevreden met hem en is blij met het feit dat hij zich prima alleen kan redden. Hij beloont Antonie dan ook vaak met een bonus voor al dat geleverde vakwerk.

 

 

Werken op 15 meter hoogte

Antonie heeft weer eens een mooie klus waar hij naartoe mag: de reparatie van een rieten kap van een monumentale villa. Dat betekent werken op een hoogte van zeker 15 meter. Antonies werkgever drukt hem nog eens op het hart dat hij absoluut zijn valbescherming niet moet vergeten. Enigszins gepikeerd stapt Antonie zijn bus is. Hij weet zelf toch ook wel dat veiligheid het allerbelangrijkst is?

 

 

Toch snel aan het werk

Eenmaal op locatie kan Antonie niet wachten om zijn kunsten te vertonen. Zo’n prestigieus project is precies een kolfje naar zijn hand. Hij is zijn bus nog niet uit, of hij is al halverwege het dak. Zonder valbescherming… Op het dak gaat Antonie ijverig aan de slag. Maar alle ervaring ten spijt, een windvlaag doet hem zijn evenwicht verliezen waardoor hij misstapt en van het dak valt. De struik waarin hij terecht komt, vangt de klap voor het grootste gedeelte op. Toch breekt Antonie zijn been op een nare manier. De kans dat hij in de toekomst het dak nog op kan is erg klein.

“In veel gevallen is de werkgever verantwoordelijk voor letselschade bij een werknemer.”

“In veel gevallen is de werkgever verantwoordelijk voor letselschade bij een werknemer.”

 

Wie heeft gelijk?

Antonie houdt zijn baas verantwoordelijk. Waarom is hij niet meegegaan naar de locatie om een risico-inschatting te maken? Zijn baas vindt dit onzin, hij wijst Antonie op zijn ervarenheid en het feit dat hij Antonie nog extra vertelde om aan zijn valbescherming te denken. Wie is hier aansprakelijk?

 

 

Werkgever of werknemer aansprakelijk?

In veel gevallen is de werkgever verantwoordelijk en dus aansprakelijk voor letselschade bij zijn werknemer. Omdat Antonie een ervaren kracht is, dacht zijn werkgever dat hij de situatie goed in zou schatten en juist zou handelen. Hij vond dat hij Antonie niet hoefde te controleren. Toch was het zijn verantwoordelijkheid dat Antonie zich aan de regels hield en een veilige werksituatie creëerde. De letselschade en doorbetaling van het loon van Antonie komen dus voor rekening van de werkgever. Zie ook onze andere blog over letselschade door een bedrijfsongeval

 

 

Hulp nodig bij het claimen van letselschade na een bedrijfsongeval?

Helder Letselschade helpt jou graag met de schadeclaim en het verder afhandelen van je zaak. Bekijk onze pagina over letselschade door bedrijfsongeval en neem vrijblijvend contact met ons op!