HOE ZIT HET?
De Heldere belangenbehartiger
Als je letsel hebt opgelopen, kan een goede belangenbehartiger veel verschil maken. Natuurlijk moet een goede belangenbehartiger op de hoogte zijn van de wetten en richtlijnen, maar empathie en meedenken is minstens zo belangrijk.
Zoals in onze eerdere blog ‘Een Heldere second opinion’ beschreven, doen wij veel second opinions en zien wij helaas veel zaken die juridisch of communicatief niet goed zijn behandeld. Dit zou iedereen bespaard moeten blijven, maar hoe weet je van te voren of een belangenbehartiger goed is? Bekijk meer in deze blog.
Verschillende belangenbehartigers
Je kunt als slachtoffer van een ongeval kiezen voor een jurist bij een letselschadebureau, een advocaat of een jurist bij een rechtsbijstandsverzekeraar. Hieronder nemen we alle drie de opties met je door.
Letselschadebureau
Er zijn veel letselschadebureaus en de kwaliteit is per bureau verschillend. Het is van belang dat het letselschadebureau, net als wij, het Nationaal Keurmerk Letselschade heeft. Om dit keurmerk te krijgen en te behouden, moet het bureau aan allerlei kwaliteitseisen voldoen. Een deel van de juristen moet bijvoorbeeld ingeschreven zijn als NIVRE Register-Expert. Het is goed om te kijken of het gaat om een klein of groot letselschadebureau. Bij veel grote letselschadebureaus moeten belangenbehartigers veel dossiers tegelijk behandelen, wat de kwaliteit niet ten goede komt. Natuurlijk geven reviews ook een goed beeld.
Advocaat
Als je een advocaat wilt inschakelen moet je erop letten dat het gaat om een LSA-advocaat, die is namelijk gespecialiseerd in letselschade. Een LSA-advocaat moet aan allerlei kwaliteitseisen voldoen. Wil je naar de rechter en is je schade hoger dan € 25.000? Dan is een LSA-advocaat een goede keuze.
Wij nemen regelmatig zaken over van letselschade-advocaten. Deze zaken zijn meestal juridisch inhoudelijk in orde, maar in de communicatie gaat het vaak mis. Hierdoor komt het helaas voor dat er schade wordt gemist.
“Wij nemen regelmatig zaken over van letselschade-advocaten”
“Wij nemen regelmatig zaken over van letselschade-advocaten”
Rechtsbijstandsverzekering
Veel mensen hebben een rechtsbijstandsverzekering. Deze mensen laten zich na een ongeval meestal bijstaan door hun rechtsbijstandsverzekeraar. Vaak weet men niet dat je bij een letselschadebureau in veel gevallen ook gratis geholpen kan worden. Doordat een behandelaar bij een rechtsbijstandsverzekeraar veel dossiers tegelijk moet behandelen, komt dat de kwaliteit van de dossierbehandeling vaak niet ten goede. Dus weet dat je niet verplicht bent je letselschadezaak te laten behandelen bij je rechtsbijstandsverzekering.
Let op het Nationaal Keurmerk Letselschade
Let erop dat de rechtsbijstandverzekeraar het Nationaal Keurmerk Letselschade heeft. Behandelaren van rechtsbijstandverzekeraars hoeven voor dit keurmerk géén NIVRE Register-Expert te zijn, in tegenstelling tot de belangenbehartigers van letselschadebureaus. Als er een discussie is over de aansprakelijkheid, kan het inschakelen van de rechtsbijstandverzekering wel een goede keuze zijn. Je bent dan namelijk voor rechtshulp verzekerd en komt dus niet zelf voor kosten te staan.
Lastige keuze?
Heb je letselschade opgelopen en twijfel je welke belangenbehartiger voor jou de goede keuze is? Neem contact met ons op: wij denken graag met je mee en helpen je gratis verder!