Letselschade door vuurwerk - Helder bij letselschade

Overslaan en naar inhoud gaan
Blogs
Verhalen

HOE ZIT HET?

Letselschade door vuurwerk: praktijkvoorbeeld

Verwondingen door vuurwerk, het is helaas een jaarlijks terugkerende vorm van letselschade. Nadat iedereen van de eerste schok bekomen is, wordt al snel de schuldvraag gesteld. Want wie is er aansprakelijk? En wat als het om kinderen gaat die dit letsel veroorzaken bij iemand anders? Aan de hand van een praktijkvoorbeeld leggen we uit hoe het zit met aansprakelijkheid wanneer er kinderen in het spel zijn en hoe je deze letselschade kunt claimen.

Praktijkvoorbeeld: kinderen en een vuurwerkongeluk

Sjors (10), Bram (12) en Aafje (11) zijn op oudjaarsdag bij Aafje aan het spelen. De vader van Aafje heeft net een grote tas vuurwerk gekocht dat hij om middernacht af wil steken. De vader van Aafje heeft deze tas in de gang gezet. De kinderen kijken elkaar aan. “Zullen we er wat uitpakken en afsteken?” zegt Bram. “Ja!” roept Sjors, “er zit toch genoeg in. Dat merkt je vader nooit, Aafje.”

 

 

Stiekem afsteken

Aafje vindt het niet zo’n goed idee, maar durft geen nee te zeggen en vindt het toch ook wel stoer. Zij weet waar papa en mama lucifers bewaren. Eenmaal buiten is het dolle pret. De ene pijl na de andere vliegt de lucht in en knalt uit elkaar. De buurvrouw kijkt angstig uit het raam. Zijn die kinderen niet veel te jong voor vuurwerk? Bovendien mag je het nog niet afsteken. Ze doet het raam open om naar de kinderen te roepen dat ze moeten ophouden.

“Alle ouders zijn aansprakelijk voor hun eigen kinderen. Dus ook als er een ongeluk gebeurt.”

“Alle ouders zijn aansprakelijk voor hun eigen kinderen. Dus ook als er een ongeluk gebeurt.”

 

Pijl gaat door het raam

Op het moment dat de buurvrouw het raam opendoet, vliegt er een pijl richting het raam en ontploft in haar gezicht. Het rechteroog van de buurvrouw raakt beschadigd en uiteindelijk heeft ze nog maar 20% zicht met het oog. Wie is aansprakelijk?

 

 

Wie stak de pijl af?

Alle ouders zijn aansprakelijk voor hun kinderen. De kinderen hebben dit gezamenlijk gedaan. De buurvrouw kan in principe een van de ouders aansprakelijk stellen. Het is namelijk niet na te gaan wie de bewuste pijl heeft afgestoken.

 

 

Hulp nodig na een ongeluk met vuurwerk?

Ben je zelf gewond geraakt door vuurwerk en wil je weten hoe je deze schade kunt claimen?
Neem vrijblijvend contact met ons op!