Letsel bij sport of spel - Helder bij letselschade

Overslaan en naar inhoud gaan
Blogs
Verhalen

HOE ZIT HET?

Letsel bij sport of spel

Het kan gebeuren dat je tijdens het sporten of een spel door een ander geblesseerd raakt. Bijvoorbeeld door een ongeoorloofde sliding op het voetbalveld. De vraag is of de veroorzaker aansprakelijk is voor jouw (letsel)schade.

Wanneer is de ander aansprakelijk?

De veroorzaker is aansprakelijk als er sprake is van een zogenaamde ‘onrechtmatige gedraging’. Tijdens sport of spel is hier minder snel sprake van dan wanneer die gedraging buiten het sportveld of het spel zou plaatsvinden. Deelnemers aan een sport of spel mogen namelijk van elkaar verwachten dat er in redelijkheid en tot op zekere hoogte gevaarlijke, slecht gecoördineerde, verkeerd getimede of onvoldoende doordachte handelingen of gedragingen plaatsvinden. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden, waardoor een van de deelnemers letsel oploopt, betekent niet meteen dat de veroorzaker daarvoor aansprakelijk is.

 

 

Een abnormaal gevaarlijke gedraging

Gedragingen die buiten een sport- of spelsituatie als onvoorzichtig of onzorgvuldig gezien worden, hoeven dat binnen sport en spel niet te zijn. De veroorzaker is pas aansprakelijk als zijn gedraging buiten het normale risico valt, dat men tijdens de sport of het spel loopt. Het moet gaan om een abnormaal gevaarlijke gedraging. Of daarvan sprake is moet van geval tot geval beoordeeld worden.

“Het moet gaan om abnormaal gevaarlijk gedrag in de sport of het spel”

“Het moet gaan om abnormaal gevaarlijk gedrag in de sport of het spel”

 

Wat zegt de rechtspraak hierover?

Een voorbeeld in de rechtspraak waar sprake is van aansprakelijkheid in een sport- of spelsituatie is de uitspraak van de rechtbank ’s-Gravenhage van 6 februari 2008, vr 2011, 136. Het gaat hier om een gedraging tijdens een voetbalwedstrijd. De bal was ongeveer tien meter verderop, toen er een sliding werd ingezet. Volgens de rechter was er sprake van een zware overtreding in een overzichtelijke situatie. De scheidsrechter verklaarde dat de sliding opzettelijk was en deelde een rode kaart uit. Een teamgenoot verklaarde dat de sliding werd gemaakt met twee gestrekte benen, achterop de enkel van het slachtoffer. De rechter oordeelde dat er sprake is van een abnormaal gevaarlijke gedraging die onrechtmatig is tegenover het slachtoffer.

 

 

Heb jij letsel opgelopen door een ander tijdens het sporten of een spel?

Neem dan contact met ons op om jouw situatie aan ons voor te leggen. Wij geven je graag gratis advies!