Helder legt uit

Letselschade is al ingewikkeld genoeg, laten we het simpel maken. Hieronder zetten we 7 wist je datjes op een rij.

Wist je dat…

onze hulp jou niets kost?
De aansprakelijke partij moet volgens de wet onze kosten betalen. Als je een schadevergoeding krijgt, dan hoef je hiervan ook niets af te staan aan ons. Mocht de tegenpartij de aansprakelijkheid niet erkennen (dus als je geen schadevergoeding krijgt), dan hoef je ons ook niets te betalen. Dat risico nemen wij op ons.
je voor het verhalen van je letselschade na een verkeersongeval niets meer te maken hebt met de veroorzaker van het ongeval?
Na het ongeval vul je vaak samen een schadeformulier in. Daarna neemt zijn of haar verzekeringsmaatschappij het over. Wij stellen de verzekeringsmaatschappij aansprakelijk zodat zij jouw schade betalen.
wij gelijk een voorschot voor je proberen te regelen?
Wij vragen zo snel mogelijk een voorschot voor je aan bij de verzekeringsmaatschappij. Hiermee kun je de kosten betalen die zijn ontstaan door het ongeval of het letsel. Als de behandeling van jouw zaak langere tijd duurt (bijvoorbeeld doordat je blijvend letsel hebt), dan vragen we meerdere keren een voorschot aan.
we jouw zaak vaak pas afronden als je helemaal bent hersteld?
Bij blijvende klachten zorgen wij voor medische deskundigen die jouw klachten en de risico’s voor de toekomst onder de loep nemen. Ook stellen wij de toekomstige schade vast. Op deze manier wordt er een eindbedrag voor jouw letselschade vastgesteld en wordt jouw zaak op een veilige manier (met zo min mogelijk risico’s) afgerond.
je na een ongeval ook een vergoeding kunt krijgen voor huishoudelijke hulp?
Als je door de klachten van het ongeval je huishouden niet (helemaal) kunt doen, kun je hiervoor een vergoeding krijgen. Hier zijn standaardbedragen voor opgesteld. Dit is afhankelijk van de samenstelling van je huishouden (alleenwonend, met partner en/of met kinderen) en of je licht of zwaar beperkt bent voor het doen van het huishouden door het letsel.

De standaardbedragen voor huishoudelijke hulp per week zijn:
Alleenstaand, licht beperkt: €69
Alleenstaand, zwaar beperkt: €137
Tweepersoonshuishouden, licht beperkt: €91
Tweepersoonshuishouden, zwaar beperkt: €181
Gezin met inwonende kinderen onder de 5 jaar, licht beperkt: €171
Gezin met inwonende kinderen onder de 5 jaar, zwaar beperkt: €342
Gezin met inwonende kinderen boven de 5 jaar, licht beperkt: €148
Gezin met inwonende kinderen boven de 5 jaar, zwaar beperkt: €295

Deze bedragen gelden voor een periode van drie maanden. Na deze periode geldt er voor de volgende drie maanden een uurtarief van €9,50. Als deze termijn is verlopen (zes maanden na het ongeval) betaalt de verzekeraar een redelijke vergoeding.

Meer informatie over de standaardbedragen staan op de website van de Letselschaderaad.

je een vergoeding krijgt voor het inkomen dat je misloopt als je na het ongeval niet meer (geheel) kunt werken?
Het komt vaak voor dat slachtoffers van een ongeval (tijdelijk) niet meer kunnen werken door het letsel. Hierdoor kan het zijn dat je werkgever je volledige loon niet meer doorbetaalt of dat je vergoedingen voor overwerk of onregelmatigheidstoeslagen misloopt. Wij verhalen deze ‘kosten’ op de tegenpartij.
je als naaste van een ongeval ook een schadevergoeding kunt krijgen?
Als jouw ouder, kind of partner een ongeval krijgt en hierdoor letsel oploopt, kun je in bepaalde gevallen zelf ook een schadevergoeding krijgen. Dit wordt affectieschade genoemd. We schreven een blog hierover.
je als passagier van een motorvoertuig bij een ongeval een schuldloze derde bent?
Als de bestuurder van het voertuig (auto, motor, scooter) een ongeval krijgt of veroorzaakt, dan ben jij als passagier een schuldloze derde. Dit betekent dat je de schade vergoed krijgt via de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij óf de verzekeringsmaatschappij van de bestuurder. In bijna alle gevallen krijg je de schade vergoed. In dit geval is het altijd verstandig om je te laten bijstaan door een letselschadejurist. Neem vrijblijvend contact met ons op, wij weten welke weg we moeten bewandelen.
je in sommige gevallen als bestuurder ook recht hebt op een vergoeding als je het ongeval zelf hebt veroorzaakt?
Als je een SVI-dekking hebt bij je eigen (auto)verzekering, dan kun je de schade verhalen bij je eigen verzekeringsmaatschappij als je het ongeval zelf hebt veroorzaakt. Ben jij bijvoorbeeld bij het achteruit rijden tegen iemand aangereden? Dan is dit volgens de wet jouw schuld. Je kunt de schade niet verhalen bij de tegenpartij. Maar als je een SVI-dekking hebt, dan kun je jouw letselschade verhalen bij je eigen verzekeringsmaatschappij. Twijfel je of je een SVI-dekking hebt of wil je je laten bijstaan door ons? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.
smartengeld een vergoeding is voor het verdriet, ongemak en de pijn die je lijdt door het ongeval?
Als je lichamelijk en/of psychisch letsel hebt door een ongeval, heb je ook recht op smartengeld. Dit is een bedrag voor het verdriet, ongemak en de pijn die je lijdt door het ongeval. Het is een uitdaging om dit bedrag vast te stellen, want er hangt geen prijskaartje aan. Daarom is het goed om je te laten bijstaan door een van onze ervaren letselschadejuristen. Door onze ervaring weten wij wat een redelijk bedrag is voor het smartengeld.

Wij staan voor je klaar

Je kunt direct contact met ons opnemen. Stel je vraag in de live-chat of bel 085 – 065 31 49. Op werkdagen zijn wij te bereiken tussen 8:30 en 17:30.

Bel Omid

Letselschade expert

Zal ik je even bellen?

Laat je nummer achter en ik bel je z.s.m. terug.